Blauw-groene dak op studentencomplex Bijltjespad

Met het RESILIO-project wordt 10.000 m2 aan slimme blauw-groene daken aangelegd in Amsterdam, verdeeld over vijf wijken. Dat is nodig want het regent steeds vaker en harder, terwijl het ook heter wordt. Onder de laag van planten op het dak wordt extra regenwater opgevangen. Dit water wordt door een slimme klep vastgehouden of geloosd op basis van de weersvoorspellingen. De daken geven ruimte aan nieuwe natuur en dat is goed voor de biodiversiteit in de stad. Studentencomplex Bijltjespad is één van de complexen dat ook een slim, blauw-groen RESILIO-dak krijgt.

Minder stenen meer natuur

Ook Amsterdam krijgt in toenemende mate te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Stenen en asfalt zorgen voor overstromingen bij zware regen en op hete dagen koelt de stad hierdoor niet af. Een blauw-groen dak kan regenwater opvangen en vasthouden maar ook verdampen of lozen. De planten zuiveren de lucht en houden het dak koel bij hitte. Bijkomend voordeel is dat de planten vriendelijk zijn voor bijen en vlinders.

Studentencomplex Bijltjespad

1.700 m2 blauw-groen dak op Studentencomplex Bijltjespad

De eerste 1.700 m2 blauw-groen dak van De Key komt op het studentencomplex Bijltjespad. In het eerste kwartaal van 2021 wordt getart met de aanleg van het nieuwe dak. De Hoge School van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) verrichten voor en na de aanleg metingen naar de temperatuur en de waterbalans van het dak. Zo kan het effect van het blauw-groene dak worden bepaald.

Meer informatie over dit innovatie project?

Bezoek de website: www.resilio.amsterdam.

RESILIO

RESILIO staat voor ‘Resilience nEtwork of Smart Innovative cLImate-adapative rOoftops’, een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Waternet, MetroPolder Company, Rooftop Revolution, HvA, VU, Stadgenoot, De Alliantie, De Key.

Het RESILIO project wordt mede gefinancierd uit het ERDF fonds van de Europese Unie via het Urban Innovative Actions programma.